openingstijden

  Ma 8:30u 18:00u
  Di 8.30u 18.00u
  Wo 8.30u 18.00u
  Do 8.30u 18.00u
  Vr 8.30u 18.00u
  Za 8.30u 15.00u
  Zo Gesloten
Bestellingen uiterlijk tot 17.30u

Adres:  Fransestraat 23
6524 HR Nijmegen
Tel.:  024 322 5977
Fax:  024 388 8091
E-mail:  info@deknollentuin.nl
NL-BIO-01 SKAL 001624


Nieuws
Speltmeel - speltbrood
14/03/2014

Speltmeel - speltbrood

 

Over speltbrood is al enige maanden heel veel te doen. Vara-Kassa heeft er in januari een item aan gewijd, waaruit bleek dat m.n. supermarkten en bepaalde grootbakkers bedrijven een flexibele opvatting hebben over de vraag wanneer je een brood speltbrood mag noemen.

http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/consument-misleid-met-speltbrood-in-supermarkt/speel/1/ .

 

Voor ons is het vrij simpel, speltbrood maak je met speltmeel. De prijs van speltbroden is vrij hoog, maar speltmeel is bijna drie maal zo duur als gewoon volkorentarwemeel. 

Slowbrood
06/12/2010
FRANS VLOERBROOD – “SLOW-BROOD”
 
Frans vloerbrood is vooral “slow-brood”.
Dit brood krijgt een geheel eigen smaak door de manier waarop het verwerkt wordt. Het begint met een waterrijk deeg,
met als enige grondstoffen meel,zout en water, als rijsmiddel een desemcultuur (alleen meel en water). Als dit tot
een goed deeg is gedraaid gaat het de koelcel in om tenminste 20 uur te rijpen. De volgende ochtend wordt het
afgewogen tot broden gevormd, waarna het nog een aantal uren narijst, voordat het bij een gematigde temperatuur
in 45 min afgebakken wordt.
Na het bakken heeft het een krokante korst en een malse broodstructuur. Het heeft een bijzonder volle smaak in
vergelijking met gangbaar brood en het blijft langer vers.Hoewel smaak het belangrijkste motief zou kunnen zijn
om dit brood te eten heeft de lange bewerkingsduur ook positieve effecten m.b.t. de opname van voedingsstoffen.
Het lange proces leidt tot een voorbewerking van de voedingsstoffen die daardoor gemakkelijker door het lichaam
opgenomen worden, dit geldt m.n. voor ijzer.